Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι-Βιβλιοκριτική

Από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του Μιχάλη Γκιόκα (Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών του ΔΠΘ), Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι.

Το βιβλίο προσπαθεί να αποδομήσει (σε μεγάλο βαθμό) μερικούς από τους μύθους της σύγχρονης «οικονομικής» πραγματικότητας, «μύθους» μεταλλαγμένους και μη τα τελευταία χρόνια. Αυτό αν και αποτελεί μέρος ακαδημαϊκής έρευνας, η δοθείσα μορφή του, αποτελεί μία εκλαϊκευμένη μεταφορά μελέτης. Το ύφος και η γραφή, η ερμηνεία, αλλά και το καθαρά εκλαϊκευμένο ύφος στοχοποιεί όχι ένα αμιγώς ακαδημαϊκό κοινό, αλλά ένα γενικό κοινό, με στόχο να απαντήσει αφενός στο τίτλο του βιβλίου και συνάμα τις σύστοιχες πλευρές και οπτικές φαινομένων και αφετέρου μέσα από μία οικονομική κοινωνιολογία να καταδείξει πώς το θεσμικό και μιντιακό marketing (και όχι μόνο) επιδρά σε μία ανάλυση φαινομένων, όπου οι μύθοι δεν αιωρούνται όπως τα παραμύθια αλλά διαμορφώνουν πραγματικότητες.

Αρκετά πλούσιο σε περιεχόμενο, καταδεικνύει τα ιστοριογραφικά προβλήματα και μετουσιώνει με ορθόδοξο τρόπο, μία διαφορετική πτυχή ανάλυσης φαινομένων, μία κατά προσέγγιση ‘’πτυχή’’ η οποία τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό φαίνεται εύλογη. Οι βάσεις δεδομένων, πάρα πολλές, όπως και η πληθώρα στοιχείων που καλύπτουν τις χώρες του ΟOΣΑ σε συγκριτικό πλαίσιο, με επίκεντρο όμως την Ελλάδα.

Παρά ταύτα το βιβλίο αποτελεί μία γεμάτη δουλειά, αρκετά πληθωρική (όσον αφορά τους τομείς), με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα όχι όσον αφορά την έλλειψη συνοχής, αλλά τεκμηρίωσης, δεδομένου ότι σε κάθε ενότητα τα συμπεράσματα δεν μπορούν να υπερκαλύψουν το κενό τεχνικής ανάλυσης των δεδομένων που θα είχε μία συγκριτική μελέτη. Επιπρόσθετα κάποιες πηγές, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αναξιόπιστες ή βιαστικές (αν και τα στοιχεία είναι ακριβή), όπως η χρησιμοποίηση παραπομπής ποσοτικών δεδομένων για το Σχέδιο Μάρσαλ, από την Wikipedia.

Η δομή των ενοτήτων αποτελείται από τον μύθο, τα στοιχεία και τα συμπεράσματα. Οι ”μύθοι” αυτοί είναι αρκετά ενδιαφέρον να δει και να αναλύσει κανείς. Μερικοί εξ αυτών θίγουν ζητήματα, όπως «Είναι η Ελλάδα μία μικρή φτωχή χώρα;», «Η Ελλάδα δεν παράγει και δεν εξάγει τίποτα», «ο Έλληνας είναι τεμπέλης», «Έχουμε πολλές αργίες και καθόμαστε», «Τα πανεπιστήμια μας είναι κακής ποιότητας και παράγουν αιώνιους φοιτητές»,«οι κρατικές δαπάνες και ο μεγάλος δημόσιος τομέας» κ.α. Τα ευρήματα αλλα και η οπτική είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ανατρέποντας όχι μόνο τους μύθους, αλλά και τον τρόπο σύλληψης της πληροφορίας.

Τέλος, το βιβλίο δίνει απαντήσεις στον οικονομικό αναλφαβητισμό και στον τρόπο ερμηνείας και επεξεργασίας της εισερχόμενης πληροφορίας καθώς και στην σημερινή φενάκη ανάλυση και παρουσίασης ποσοτικών δεδομένων, καταφέρνοντας εν τέλει υπο μία διαφορετική οπτική, να αποδομήσει τους σύγχρονους οικονομικούς μύθους.

Ακολουθείστε μας στα Social Media:
Κωνσταντίνος Σολδάτος
Ο Κώστας σπούδασε Φιλοσοφία & Ιστορία της Επιστήμης και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική ανάλυση & Πολιτική θεωρία στο ΕΚΠΑ. Αν δεν τον βρείτε στο μπάσκετ στην πλατεία του Άγιου Ανδρέα, τότε μάλλον βλέπει αμερικάνικες σειρές στο Laptop του.
Χωρίς Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up