Σαν Σήμερα- Μπορίς Λεονίντοβιτς Παστερνάκ

   Ειδικά Θέματα

Ο Μπορίς Λεονίντοβιτς Παστερνάκ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1890 και απεβίωσε στις 30 Μαΐου 1960. Ο ίδιος ήταν γιός πλούσιας ρωσοεβραϊκής οικογένειας. Η οικογένεια του είχε έντονη σχέση με τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Πέντε πράγματα για τον μεγάλο ρώσο ‘’λογοτέχνη’’

-Σπουδάσε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Marburg.

-Ο Πάστερνακ σε αντίθεση με τους συγγενείς του έμεινε στην Ρωσία μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

-Το πιο γνωστό έργο του είναι ο Δόκτωρ Ζιβάγκο. Το έργο αυτό έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης και το έργο του(Προσωπική μαρτυρία-εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ). Άλλα έργα του είναι ‘’Αδελφή μου η ζωή’’, ‘’Στα πρωινά τρένα’’, ‘’Η Δεύτερη γέννηση’’ και άλλα διηγήματα και ποιήματα.

-Σαν σήμερα, στις 31 οκτωβρίου 1958 κέρδισε το νόμπελ λογοτεχνείας. Ο ίδιος αρχικά δήλωσε «ενθουσιασμένος» για το βραβείο. Εν συνέχεια μετά από ανάκριση από τον γενικό εισαγγελέα Ρουντένκο, ο οποίος τον κατηγορούσε ότι έθυγε ηθικά το κοινωνικό και κρατικό σύστημα της Ε.Σ.Σ.Δ., ο Παστερνάκ αποποιήθηκε το βραβείο. Το ‘’βραβείο’’ έλαβε τρείς δεκαετίες (1989) μετά ο γιός του.

-Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση ότι κέρδισε το νόμπελ απεβίωσε από καρκίνο στα 70 του χρόνια, στις 30 Μαΐου του 1960.

 

Ακολουθείστε μας στα Social Media:
Κωνσταντίνος Σολδάτος
Ο Κώστας σπούδασε Φιλοσοφία & Ιστορία της Επιστήμης και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική ανάλυση & Πολιτική θεωρία στο ΕΚΠΑ. Αν δεν τον βρείτε στο μπάσκετ στην πλατεία του Άγιου Ανδρέα, τότε μάλλον βλέπει αμερικάνικες σειρές στο Laptop του.
Χωρίς Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up