Ο τελευταίος μαυροσκούφης του Άρη

   Ειδικά Θέματα

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Ημερών μεγάλων, «στο μπόι των ανθρώπων» – και σίγουρα υπερπλήρης αγώνων.

Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Ρούπα, τον τελευταίο μαυροσκούφη του Άρη Βελουχιώτη, που πέθανε στις 30 Μάη σε ηλικία 95 ετών. Γεννημένος στο Αίγιο στις 25 Ιανουαρίου του 1924, υπήρξε ο μικρότερος από τους μαυροσκούφηδες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, απ’ τους πιο έμπιστους του και κρυπτογράφος των μηνυμάτων του. Αγωνίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή μαζί του κι αργότερα, για δεκαεπτάμιση χρόνια ακολούθησε κι αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, τη μοίρα που τους προδιέγραψε η ήττα: φυλακές Πάτρας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Καλαμίου. Όταν απελευθερώθηκε, το 1964, ρίχτηκε και πάλι στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερία. Αγωνίστηκε επίσης για να δοθούν αποζημιώσεις στους ομήρους των γερμανικών στρατοπέδων της περιόδου του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Το 2014 ο Χαράλαμπος Ρούπας είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας με θέμα «70 χρόνια από τον Δεκέμβρη του ’44, Βάρκιζα Τέλος». Μαζί με τη συναγωνίστρια και σύζυγό του, Ασπασία, είχε αναφερθεί στις εμπειρίες του από τους αγώνες τόσων ετών.

Ακολουθείστε μας στα Social Media:
Σπύρος Χατζηβασίλογλου
"Μια παρέα πέντε φίλων κάποτε σε κάποιο σχολείο του Πειραιά. Ο ένας είχε το πρόγραμμα, ένας άλλος τις αποδόσεις. Ο τρίτος τις έξυπνες προτάσεις, ο τέταρτος τις σημειώσεις και ο πέμπτος ήταν επιφορτισμένος με την ανάλυση. Ο τελευταίος, θα σας απασχολεί κι από εδώ. Στη φιλόξενη αυτή γωνιά του διαδικτύου, τρύπια δίχτυα και ερυθρές ταξιαρχίες μαζί. Σε ένα μπλουζ των χαμένων μετά."
Χωρίς Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up