Εργασία και ανηθικότητα: φούρνοι χωριάτικο και δώρο χριστουγέννων

Οι χαρούμενες και γιορτινές μέρες, δεν είναι εξίσου χαρούμενες για κάποιους συνανθρώπους. Αυτό δεν αποτελεί νέο, αλλα μία διαχρονική υπαρκτή γενίκευση και αποτέλεσμα της τύχης ή της ατυχίας που έχει ένας άνθρωπος. Η ευτυχία αποτελεί για κάποιους ένα αναγκαίο κατασκευασμένο και κεντιμένο στοιχείο της καθημερινότητας. Για κάποιους άλλους αποτελεί το τέλος, η υπο διαφορετική σκοπιά την τελεολογία της ύπαρξης τους. δράσεις. Εντούτοις το προϊόν της αλλοτρίωσης που προσφέρει η εργασιακή καθημερινότητα, δεν τους αφήνει να προσεγγίσουν την έννοια.

Κινούμενοι στο πνεύμα του καπιταλισμού, που δημιουργεί η χαρούμενη και εμπορική περίοδος των χριστουγέννων, εξαιρουμένων των μελομακάρωνων, οι εργασιακές αδικίες και λοποδύτικες τρίπλες αποτελούν ένα υπαρκτό γεγονός.

Στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχωρίσει κάποιοι μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι μπορούν να έχουν μία ξεχωριστή θέση σε περιοδικά όπως το fortune και εφημερίδες σαν την καθημερινή,αλλά για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, είναι υποψήφιοι για το βραβείo πιο σκατόψυχου εργοδότη της χρονιάς. Αυτό το βραβείο φέτος θα μπορούσε να το πάρει ο ηγέτης της αλυσίδας καταστημάτων χωριάτικο, όπου ανέφερε άτυπα στους εργαζόμενους ότι θα προβεί σε απολύσεις,σε περίπτωση που αυτοί δεν επιστρέψουν το δώρο που θα τους δοθεί(υποχρεωτικά βάσει νόμου στον ιδιωτικό τομέα).Αυτό δεν αποτελεί μόνο καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά αποτελεί ένα ρεσιτάλ ανηθικότητας στον μεγαλόκοσμο της κρατικής,θεσμικής και εξόφθαλμης ανέχειας. Ο συγκεκριμένος εργοδότης κατά το παρελθόν έχει βρεθεί καταζητούμενος από την Interpol και τις ελληνικές αρχές, αλλά και έχει συνδεθεί με σκάνδαλα που τον τοποθετούν ως αρχηγό και διακομιστή σε διάφορες υποθέσεις. Θα αναρωτηθεί ο καθένας όμως τι σχέση έχουν τα κουλουράκια και το πολύσπορο με το έγκλημα.Η σχέση τους όμως φαίνεται μάλλον μεγάλη.Συγκεκριμένα τα καταστήματα αυτά αποτελούν βιτρίνα για άλλες δράσεις.Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος(από τα στριπτιτζάδικα και τους οίκους ανοχής που κατέχει), εμπορία ανθρώπινης σαρκός κ.α.

Γενικότερα το θέμα είναι ότι το φαινόμενο αυτό είναι κολλητικό και δεν υιοθετείται μόνο από την συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και από άλλες πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το καταθλιπτικό στο όλο θέμα, δεν είναι συγκεκριμένος εργοδότης, αλλά η συχνότητα του φαινομένου στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθείστε μας στα Social Media:
Κωνσταντίνος Σολδάτος
Ο Κώστας σπούδασε Φιλοσοφία & Ιστορία της Επιστήμης και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική ανάλυση & Πολιτική θεωρία στο ΕΚΠΑ. Αν δεν τον βρείτε στο μπάσκετ στην πλατεία του Άγιου Ανδρέα, τότε μάλλον βλέπει αμερικάνικες σειρές στο Laptop του.
Χωρίς Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up